Hout en sterrenbeelden

Voor ieder menstype een boom, voor elk menstype een houtsoort die bij hem past.

De Kelten hebben geboortedata astrologisch vastgelegd in het thema van verschillende bomen. Iedere boom heeft zijn eigen kenmerken en karaktereigenschappen. Bomen zijn voor Kelten heilig. Er zijn 21 verschillende bomen in de Keltische boomkalender en deze worden onderverdeeld in 39 perioden per jaar. Hieronder vind je korte bondige informatie over de Keltische astrologie. Uiteraard is deze complexer dan de hieronder geschreven tekst. Er is veel over op het internet te vinden. De verbinding van het hout van een handgedraaide pen met de schrijver is natuurlijk nooit aangetoond, maar geeft er wel een bepaald gevoel bij en is ook nog eens hartstikke leuk.

Check maar eens onder welke boom u geboren bent en check daarna ook eens uw eigenschappen. Komen ze een beetje overeen?


25 juni-4 juli en 23-31 december: Appelboom (De liefde)   Een mens met een groot hart en wordt niet snel boos! Kan de balans vinden tussen realiteit en dromen, tussen verstand en gevoel. Deze mensen zijn passief in gedrag als ze zich verdrietig voelen. Een sociaal type mens dat van gezelschap houdt. Een grote, creatieve fantasie. Deze mensen zijn charmant en hebben een grote aantrekkingskracht op anderen. De appelboom wil geliefd worden en liefde kunnen geven. Pas dan is deze persoon in zijn/haar element.

 

24 juni: Berk (De inspiratie)  Vriendschap en familie is voor een berk belangrijk. Aan een berk zal je een trouwe vriend of vriendin hebben! Berken kunnen goed op hun intuïtie vertrouwen, zijn intelligent en hebben gemakkelijk inspiratie voor nieuwe plannen. Berken zijn nuchtere en bescheiden mensen die niet in de belangstelling willen staan. Gewoon is al gek genoeg. De berk kan een serene atmosfeer creëren.

 

22 december: Beuk (De creativiteit) 22 december: De beuk is een creatieve persoonlijkheid met een groot doorzettingsvermogen. Beuken kunnen heel geduldig hun kansen afwachten en nemen geen grote sprongen. Als hun tijd voor actie gekomen is, spetteren ze ook in hun kwaliteiten (vooral op zang, muziek, dans en toneel). Ze verwachten veel van zichzelf en van anderen.

 

14-23 augustus en 9-18 februari: Ceder (Het zelfvertrouwen)  Deze mensen sprinten vastberaden en met zelfvertrouwen naar de top. Ze hebben een uitgesproken mening en zijn natuurlijke schoonheden (zowel innerlijk als uiterlijk). Dat kan soms weleens tegenstand geven van anderen. Maar daar trekt de Ceder zich niks van aan. Ze kunnen snel keuzes maken en nemen leiding, ook al dit niet aan hen wordt gevraagd.

 

26 juli-4 augustus en 25 januari-3 februari: Cipres (De trouw) 26 juli-4 augustus en 25 januari-3 februari:  Voor de cipres zijn trouw en onafhankelijkheid de sleutelwoorden. Ze hebben een grote kracht om die onafhankelijkheid ook waar te maken en vechten door tot het bittere einde als dat nodig is. Ook voor vriendschappen en familie gaat de Cipres door het vuur. De cipres houdt niet van eenzaamheid en is altijd wel in voor gezelschap van vrienden of familie.

 

 

24 augustus-2 september en 19-29 februari: Sparrenboom (De mysterieuze) De spar heeft een aparte smaak, van deze persoon vindt je er geen twee. Ze zijn praktisch ingesteld en hebben een vriendelijk en behulpzaam karakter. Rechtvaardigheid is ook een van de belangrijkste dingen in het leven van de den. De spar kan een beste vriend zijn maar ook je grootste vijand als hij je tegenstaat.

 

21 maart: Eik (De moed) Als er iemand een doorzetter met veel moed is, is dat de eik wel! Deze boom is robuust en staat zijn "mannetje". Als deze boom tegenstand ontmoet, stimuleert dat zijn vechtlust. De eik wil zijn tijd nuttig besteden en hij vindt de tijd van verveling tijdverspilling. Eiken zijn ondernemend en staan met beide benen (wortels) op de grond.

 

25 mei-3 juni en 22 november-1 december: Es (De ambitie)  De Es gaat voor carrière en is intelligent! Het hoogste cijfer op school is niet hoog genoeg, als het beter kan gaan ze voor beter. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf waardoor ze vaak teleurgesteld zijn in zichzelf (een 9 is niet goed genoeg als er ook een 10 te halen valt). Ze kunnen niet goed tegen kritiek, voelen zich snel aangevallen. Essen hebben een groot optimisme en kunnen vastgelopen zaken weer opgang helpen. Ook andere helpen kunnen essen goed, al moeten zij oppassen dat ze anderen niet overlopen met hun enthousiasme.

 

11-20 april en 14-23 oktober: Esdoorn (De onafhankelijke geest) Esdoorns willen vrij zijn! Ze kunnen niet tegen verplichtingen en planningen. Ze doen alles het liefste spontaan zonder na te denken. Dat is ook een van hun valkuilen, en ze worden weleens door zichzelf op de plaats gezet. Ze vinden het heerlijk als andere hen waarderen, ze vinden immers zelf ook dat ze dat verdienen. Esdoorns kunnen goed luisteren en mensen die hun verhaal bij de esdoorn kwijt willen zijn daar op hun plaats.

 

4-13 juni en 2-11 december: Haagbeuk (De goede smaak) Dit zijn mensen die het liefst de vrede bewaren. Ze zijn rechtvaardig en loyaal. Deze mensen nemen snel verantwoordelijkheden opzich, ook al is het niet hun verantwoording. Dat maakt het leven soms onnodig zwaar. De Haagbeuk vindt iedereen gelijk en vindt dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Haagbeuken zijn romantisch aangelegd en hebben hierin een goede smaak. "Foto komt nog!"

 

22-31 maart en 24 september-3 oktober: Hazelaar (De buitengewone) Hazelaars zijn altijd opzoek naar nieuwe kennis, avonturen en vriendschappen. Soms is het ene nog niet afgewerkt of ze zijn al aan het volgende project bezig. Geduld is een woord wat niet in het woordenboek van de Hazelaar voorkomt. Projecten die uiteindelijk worden afgewerkt zullen hun vruchten afwerpen. Hazelaars kunnen heel goed alleen werken en zijn onafhankelijk in hun speurtocht naar meer kennis.

 

15-24 mei en 12-21 november: Kastanjeboom (De eerlijkheid) Als tamme kastanje ben je zeer kritisch ten opzichte van jezelf en je omgeving. Omdat je niet van halve waarheden houdt, oriënteer je je grondig voordat je met een mening op de proppen komt. Wat is er mis met gezond verstand, relativeren en vooral humor? Soms kun je volhardend zijn in een bepaald standpunt waardoor je omgeving jou als koppig en eigenwijs ervaart. Met deze gereserveerde houding bescherm jij je eigen kwetsbaarheid. Alleen in de liefde wordt deze gereserveerdheid aan de kant gezet en geeft de kastanje zich echt bloot. De novemberkastanje is extra gevoelig en kwetsbaar. Dit type streeft nogal eens naar materie, welvaart, want geld maakt weliswaar niet gelukkig, maar stelt wel gerust. De kastanje heeft een handigheid ontwikkeld om allerlei problemen te omzeilen. Mocht dit boomtype desalniettemin toch in problemen verstrikt geraken, dan kan hij/zij zodanig exploderen dat geen steen op de andere blijft.

  

1-10 april en 4-13 oktober: Lijsterbes (De gevoeligheid) "Een beter milieu begint bij jezelf"... zou een motto kunnen zijn van de lijsterbes. Ze willen graag een betere wereld creëren en willen het goede voorbeeld geven. Lijsterbessen moeten proberen onderscheid te makken tussen realiteit en dromen. Lijsterbessen willen dat iedereen hem aardig vind en past zich vaak aan anderen aan. De omgeving kan snel misbruik maken van de lijsterbes omdat het zulke goedaardige en goedgelovige mensen zijn.

 

13-22 september en 11-20 maart: Linde (De twijfel) Deze creatieve geest is soms wat onzeker. Ze droomt graag, heeft een levendige fantasie maar twijfelt soms of ze het allemaal wel goed doet. Dat maakt deze boom kwetsbaar en gevoelig. Deze mensen zouden graag willen leven in het land van "melk en honing" want de maatschappij is zo hard. De linde ziet het liefste alles door een roze bril.

 

23 september: Olijfboom (De wijsheid)  Deze wijze boom, kiest wijze vrienden. Vriendschap is belangrijk en de boom is in staat goede vrienden te kiezen. Schoonheid, rechtvaardigheid en harmonie zijn woorden die de Olijfboom waarderen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan de omgeving waardoor ze snel vrienden maken. Probeer wel je ware gezicht te laten zien. Verschuil je niet achter een masker.

 

15-25 juli en 12-24 januari: Olm/Iep (De grootmoedige) De Olm kan zowel samenwerken met anderen als zelfstandig werken. Vriendschap met creatieve mensen met een aparte smaak trekt hem aan. De Olm vertrouwt mensen snel en daarom zal hij moeten oppassen dat hij niet in de fout gaat door te goed van vertrouwen te zijn. Omdat de Olm niet achter de mode van de maatschappij aanloopt wordt hij weleens als "vreemde eend" aangekeken.

 

24 augustus-2 september en 19-29 februari Pijnboom/den (De speciale) De Pijnboom is een apart figuur! Heeft een aparte stijl en is hierin een solist. Dit kan nogal eens als "extreem" worden bestempeld.

 

4-8 februari, 1-14 mei en 5-13 augustus: Populier (De onzekere) Jij gaat je eigen weg. Je kunt je goed aanpassen maar laat je niet overlopen. Je kunt de balans vinden tussen geven en nemen. Als je in een warme liefdevolle omgeving bent ben je helemaal jezelf. In een koude kille sfeer ben je terug getrokken en stil. Populieren kunnen erg ambitieus en soms wat arrogant zijn. Deze boom staat stevig op de aarde met zijn wortels.

 

3-12 september en 1-10 maart: Treurwilg (De melancholie) Dit type mens is flexibel en tolerant. Dit type mens voelt zich bij elk type mens thuis. Zowel dromen als de realiteit zijn belangrijk. In de natuur voel jij je helemaal thuis en kan je alle zorgen van de dag achter je laten. Je kunt je goed inleven in andere mensen en je bent daarom een gewilde vriend(in). De wilg neemt soms grote risico's maar kan deze verantwoording dragen. Wilgen zijn rustig, nuchter en soms een beetje melancholisch.

 

14-23 juni en 12-21 december: Vijg (De emotionele) Een gevoelig type mens. Is snel emotioneel en kan dit soms wat overdrijven. Je hebt soms het gevoel alles op je te nemen. Vijgen vermijden vaak diepgang om zichzelf te beschermen. Ze houden het vaak op luchtige vrolijke dingen zodat die gevoelige kant achterwegen kan blijven. Die gevoelige diepe kant krijg je te zien als je een goede vriendschap opbouwt met vijgenbomen.

 

21-30 april en 24 oktober-11 november: Walnotenboom (De passie) Een gepassioneerde filosoof. Denkt veel na over belangrijke levensvragen. Deze boom bevat veel levensvreugde en deelt dit graag met anderen. Deze persoon is bereid om offers te brengen om hun einddoel te bereiken. Kunnen veranderen als een donderslag bij heldere hemel. Kunnen soms egoïstisch zijn en zijn niet gemakkelijk in omgang. Je moet deze mensen leren kennen, dan zijn ze je veel waard.


 

!

BOOMKALENDER

Hier onder vind u een verkort schema van de boomkalender.

Appelboom (25/6-4/7 en 23-31/12) Een liefdevolle bemiddelaar

Berk (24/6): Een bescheiden rots in de branding

Beuk (22/12): Een geduldige doorzetter

Ceder (14-23/8 en 9-18/2): Een vastberaden solist

Cipres (26/7-4/8 en 25/1-3/2): Een onafhankelijke knokker

Den (24/8-2/9 en 19-29/2): Een wijze practicus

Eik (21/3): Een ijzeren doorzetter

Es (25/5-3/6 en 22/11-1/12): Een uitgekookte carrièrejager

Esdoorn (11-20/4 en 14-23/10) Een eigenzinnige vrije vogel

Haagbeuk (4-13/6 en 2-11/12): Een loyale vredestichter

Hazelaar (22-31/3 en 24/9-3/10): Een wellustig pionier

Iep - Olm (15-25/7 en 12-24/1): Een coöperatieve individualist

Kastanjeboom (15-24/5 en 12-21/11): Een kritische analyst

Lijsterbes (1-10/4 en 4-13/10): Een schipperende wereldverbeteraar

Linde (13-22/9 en 11-20/3): Een creatieve dromer

Noteboom (21-30/4 en 24/10-11/11): Een gepassioneerd zoeker

Olijfboom (23/9): Een goede vriend

Populier (4-8/2, 1-14/5 en 5-13/8): Een beweeglijke doordouwer

Spar (5-14/7 en 1-11/01): Een kwetsbare kameleon

Vijgeboom (14-23/6 en 12-21/12): Een eigenzinnig gevoelsmens

Wilg (Treurwilg) (3-12/9 en 1-10/3): Een flexibele durfal